Напад со преплавување со UDP пакети

Risteska, Elena and Bogdanoski, Mitko (2012) Напад со преплавување со UDP пакети. In: CITYR'12, 21-23 Sept 2012, Skopje, R. Macedonia.

[img]
Preview
Text
Programa CITYR 2012.pdf

Download (2078Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
UDP_flooding napadi.pdf

Download (561Kb) | Preview

Abstract

Преголемиот замав на користењето на Интернет доведе до големи промени на начинот на живеење, промена на навиките и начинот на функционирање на институциите. Покрај предностите и благодетите кои ни ги нуди Интернетот, неговото проширување во сите сфери претставува и опасност. Имено, недоволната сигурност на мрежите и несигурноста на податоците и информациите кои се наоѓаат на Интернет, доведуваат до последици. Denial-of-service (DoS) нападите влијаат на мрежата на тој начин што ја оневозможуваат достапноста на одредени ресурси на Интернет. Во овој труд наш интерес се нападите со преплавување со UDP пакети. Во овој труд ќе бидат разгледани карактеристиките на овој вид напад, ќе рагледаме неколку начини за реализирање на напад, откривање и заштита од ваков напад.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Mitko Bogdanoski
Date Deposited: 28 Jan 2014 12:47
Last Modified: 28 Jan 2014 12:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8832

Actions (login required)

View Item View Item