Replay напад и методи за намалување на ефектите на овој напад кај бежичните мрежи

Trencevska, Magdalena and Jovanovski, Aleksandar and Bogdanoski, Mitko (2012) Replay напад и методи за намалување на ефектите на овој напад кај бежичните мрежи. In: CITYR'12, 21-23 Sept 2012, Skopje, R. Macedonia.

[img]
Preview
Text
Replay напад и методи за намалување на ефектите на овој напад кај бежичните мрежи.pdf

Download (821Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Programa CITYR 2012.pdf

Download (2078Kb) | Preview

Abstract

Replay нападите се многу чести напади и нивното спречување е прилично скапо и проблематично. Постојат повеќе видови на безбедносни мерки кај овој напад. Во овој труд, најпрво ќе биде објаснет replay нападот, која е неговата улога и намера и како настанува тој. Понатаму ќе бидат опфатени повеќе методи за спречување на ефектите од replay нападот. Ќе бидат обајснети неколку методи за превенција, меѓу кои и методот за поставување на знаци на сесија, метод за поставување временско обележје и методот со употреба на т.н Bloom филтер. На крај е направена споредба помеѓу овие методи, со истакнување на најдобрата контрамерка од разгледуваните опции

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Mitko Bogdanoski
Date Deposited: 28 Jan 2014 13:43
Last Modified: 28 Jan 2014 13:43
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8829

Actions (login required)

View Item View Item