Примена на геохемијата на стрим седиментите при проспекциските истражувања

Stefanova, Violeta and Sijakova-Ivanova, Tena and Mircovski, Vojo (2013) Примена на геохемијата на стрим седиментите при проспекциските истражувања. Македонско рударство и геологија, 14 (23). ISSN 1409-8288

[img]
Preview
Text
violeta.pdf

Download (18Mb) | Preview

Abstract

Користењето на геохемијата на стрим седиментите повеќе од половина век покажува дека е метода за утврдување на потенцијалот на тешките минерали. Основната премиса е дека стрим седиментите настануваат како резултат на распаѓањето и ерозијата низводно на испитуваниот терен. Сепак, деталните истражувања покажуваат дека со оваа премиса на големо се поедноставува реалната ситуација. Особено флувијалните процеси кои доведуваат до создавање на стрим седиментите и нивното сортирање силно влијаат на составот и репрезентативноста на стрим седиментите. Така на пример обична поплава може да ги однесат стрим седиментите така да не остане ваков материјал на испитуваните места или донесувањето на нови седименти може да биде од неколку извори чија активност варира во текот на времето. Снабдувањето на седимените може да биде нарушено со земјоделски активности.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Sanja Stefanova
Date Deposited: 24 Jan 2014 13:39
Last Modified: 12 Aug 2014 11:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8811

Actions (login required)

View Item View Item