Кијанит и неговата индустриска примена

Sijakova-Ivanova, Tena and Mircovski, Vojo and Stefanova, Violeta (2013) Кијанит и неговата индустриска примена. Македонско рударство и геологија, 14 (23). ISSN 1409-8288

[img]
Preview
Text
tena.pdf

Download (18Mb) | Preview

Abstract

Кијанитот името го добил од грчкиот збор kuanos или кyanos според неговата сина боја. Уште се нарекува и дистен од грчкиот збор dysten од зборовите dis – двојна и stenos – тврдина, бидејќи во различни правци има различна тврдина. По хемиски состав е Al2SiO5 со одредена количина на примеси од Fe2O3, Cr2O3. По боја е бел, светло плав, сивкасто плав, темно плав, плаво зелен или црн. Во Танзанија е најден кијанит кој има портокалова боја. Кијанитот од Македонија по боја е темно плав, светло плав, а во некои случаи и црн (сл.1,2). Бојата му зависи од хемизамот, кристалната структура и примесите од други елементи како што се (Fe, Cu, Mn, Cr, Ti, Mi и др.) На пример Fe 2+ го пигментира минералот во зелена, Cu во жолта или црвена боја, а Mg во портокалова.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Sanja Stefanova
Date Deposited: 24 Jan 2014 13:38
Last Modified: 12 Aug 2014 11:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8810

Actions (login required)

View Item View Item