Примена на класификација на карпест материјал во рударството

Doneva, Nikolinka and Despodov, Zoran and Mirakovski, Dejan and Hadzi-Nikolova, Marija (2013) Примена на класификација на карпест материјал во рударството. Македонско рударство и геологија, 14 (23). pp. 23-27. ISSN 1409-8288

[img]
Preview
Text
2013 КЛАСИФИКАЦИЈА- trud za spisanie rudarstvo i geologija.pdf

Download (1358Kb) | Preview

Abstract

Видот на карпест материјал, како работна средина во која се вршат сите рударски активности е од посебна важност при изборот на соoдветни техники и технологии за отворање на рудник и експлоатација на минерални суровини. Во овој труд се презентирани класификациите на карпест материјал кои најчесто се применуваат во рударството. Исто така даден е пример за класификација на карпест материјал според класификацијата на Bienawski.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Nikolinka Doneva
Date Deposited: 23 Jan 2014 11:29
Last Modified: 24 Oct 2014 11:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8772

Actions (login required)

View Item View Item