Културниот трансфер како основа за политичка мобилизација: Теоретски претпоставки за релациите помеѓу културата, етничката припадност и национализмот

Stojanovski, Strasko and Ananiev, Jovan (2014) Културниот трансфер како основа за политичка мобилизација: Теоретски претпоставки за релациите помеѓу културата, етничката припадност и национализмот. In: International Scientific Conference "Cultural Memory", 5-7 Sept 2013, Centre for Culture and Cultural Studies, Skopje.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_strasko.stojanovski_Desktop_BOOK OF ABSTRACTS_WEB.pdf - Published Version

Download (872Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Proceedings CM vol 1.pdf

Download (11Mb) | Preview

Abstract

Факторите на генерирање предуслови за политичка мобилизација зависат од конкретните услови во кои истата се одвива. Во овој труд се прави обид да се синтетизира теоретската рамка со емпириските факти. Теоријата се однесува подеднакво на политичките теории, но и на факторите на синтеза на културата, етницитетот и национализмот. Притоа се тргнува од претпоставката дека политичката мобилизација и нејзините конкретни форми се во основите на модерниот концепт на нацијата- држава и суверенитетот, а основното врзивно средство се бара во конкретните идеологии, во прв ред национализмот. Доколку во рамките на империјалниот модел масовната мобилизација се врзува за религијата и традиционалната улога на монархиите, дотогаш модерното општество, како рационален систем, има потреба са соодветен супституент. Емпириската поткрепа ќе се бара во рамките на современите политички контексти, со посебен осврт на македонското општество. Особено во моменти на криза или клучни политички настани, политичката мобилизација многу често се врзува со конкретните етнички, културни и национални сентименти на различните групи. Дури и поставеноста на политичките партии во голема мера се темели на овие фактори, создавајќи слика на етнички предопледелени политички субјекти. Обезбедувањето на помасовна мобилизација најчесто се врзува подеднакво и со националните симболи, но и со културните маркери на групите. Сепак овие претпоставки не упатуваат на заклучокот дека ваквите фактори се единствен извор на мобилизација и се остава простор за социјалниот статус, политичката ориентација или харизматските потенцијали на лидерот да бидат подеднакво важни.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 10 Dec 2014 10:33
Last Modified: 10 Dec 2014 10:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8669

Actions (login required)

View Item View Item