Основен проект за конзервација и реставрација на градбите во северозападниот агол на тврдината Скопско Кале(блокови VII – XIII)

Nacev, Trajce and Sentevski, Nikola (2013) Основен проект за конзервација и реставрација на градбите во северозападниот агол на тврдината Скопско Кале(блокови VII – XIII). [Project] (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Proekt- Kale Skopje.pdf

Download (231Kb) | Preview

Abstract

Предвидената конзервација на сите делови од архитектурата кои се опфатени со овој проект ќе биде изведена согласно нормативите и пра¬вилата на кон¬зер¬ва¬ција. Имено, првично ќе се припреми делот кој што се конзервира со негово чис¬тење од градежен шут и слично. Се врши отстранување на оштетените де¬лови од градежниот материјал и врзивното средство. После перењето на површината која ќе се ѕида, со продолжен малтер се врши подѕидување поч¬ну¬вајќи од најдолните редови. По ѕидањето се врши фугирање на фуги од малтер по рецептура.

Item Type: Project
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 30 Dec 2013 10:47
Last Modified: 05 Aug 2015 09:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8611

Actions (login required)

View Item View Item