Античката патна комуникација во Брегалничкиот басен

Nacev, Trajce (2013) Античката патна комуникација во Брегалничкиот басен. Ethnology of communication, 12 (8). pp. 263-272. ISSN 1311-493X

[img]
Preview
Text
patnata kom..pdf

Download (3286Kb) | Preview

Abstract

Брегалничкиот басен го зафаќа североисточниот дел на Република Македонија, во кој регион се сместени шест општини Берово, Пехчево, Делчево, Каменица, Кочани, Виница, Штип и Свети Николе, кој денес се поврзани со регионален пат. Од праисторијата па се до крајот на доцната антика, голема улога во развојот на регионот, градовите, населбите и селата, покрај геоморфолошките карактеристики, има и патната комуникација не само меѓу градовите од територијата на Брегалничкиот Басен, туку и патиштата, со кој оваа територија, била поврзувана со Повардарието, Пелагонија, Тракија и Дарданија. Од неолитот па се до крајот на доцната антика, се користат истите патишта, дел од нив, иако како колски патишта, се користат и денес, за поврзување одредени села и градови.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 23 Jan 2014 15:22
Last Modified: 23 Jan 2014 15:22
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8608

Actions (login required)

View Item View Item