Дигиталната форензика и дигиталните докази во кривична постапка

Kosevaliska, Olga (2013) Дигиталната форензика и дигиталните докази во кривична постапка. In: Прва меѓународна научна конференција на тема: „Влијанието на научно – технолошкиот развиток во областа на правото, економијата, културата, образованието и безбедноста во Република Македонија“, Еуробалкан, 20-21 Dec 2013, Скопје.

[img]
Preview
Text
Дигитална форензика и дигитални докази во кривична постапка%2C Нанев и Кошевалиска.pdf

Download (412Kb) | Preview

Abstract

Сведоци сме дека Интернетот даде нова географска димензија на криминалот, „бришејќи“ ги националните граници на државите. Од овие причини, утврдувањето на местото на извршување на кривичното дело и идентификувањето на сторителите на кривични дела од областа на компјутерскиот криминал е вистински предизвик. Целта на овој труд е да дадеме еден краток преглед на дигиталната форензика со цел правилно да ги дефинираме дигиталните докази, понатаму да ги елаборираме основните принципи кои што се однесуваат на евалуацијата и аквизицијата на овие докази, да ги дефинираме можните извори на дигитални докази и конечно да го илустрираме третманот на овие докази во македонското кривично законодавство за да можеме да дадеме препораки за истото. Конечно, целта на овој труд е да укаже на неопходноста од адекватно и прецизно „осовременување“ на законските одредби на материјалното и процесното кривично законодавство и тоа не е само заради прецизна инкриминација или навремено и полесно откривање на сторителите на кривични дела од областа на компјутерскиот криминал, туку и заради искористување на предностите кои ги дава употребата на компјутерите и на доказите кои што можат да се обезбедат во дигитална форма. Клучни зборови: дигитални докази, дигитална форензика, дигитална истрага, кривична постапка, компјутерски криминал, Македонско законодавство.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Olga Gurkova
Date Deposited: 27 Dec 2013 10:57
Last Modified: 07 Aug 2015 09:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8537

Actions (login required)

View Item View Item