Саканите наспроти несакани ефекти од лековите

Angelovska, Bistra (2012) Саканите наспроти несакани ефекти од лековите. Medicus (15). pp. 17-19. ISSN 1857-5994

[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_elena.drakalska_Desktop_ИНТЕРВЈУ СО доц. д-р Бистра Ангеловска (1).docx

Download (20Kb)

Abstract

Пред пуштањето на секој лек во промет се вршат обемни испитувања за неговата терапевтска вредност, местото и механизмот на делување, дистрибуцијата во организмот, начинот на неговата елиминација, безбедноста за пациентот и појавата на несакани ефекти. Следењето на несаканите ефекти е дел од клиничките испитувања на секој лек и особено по неговото пуштање во употреба. Организираното следење на појавата на нескани дејства на лековите по нивното пуштање во промет датира од периодот после Втората Светска Војна кога лекот Талидомид масовно е корисен за ублажување на тегобите што се јавуваат кај бремени жени, за што се покажал како многу делотворен. Меѓутоа, со научни студии е докажано дека како последица од употребата на овој лек се појавиле малформации кај новородените деца, што претходно, во клиничките испитувања не било предвидено како можно несакано дејство.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Bistra Angelovska
Date Deposited: 27 Dec 2013 09:31
Last Modified: 27 Dec 2013 09:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8525

Actions (login required)

View Item View Item