Ататурк, турскиот јазик и алфабетската реформа

Leontik, Marija (2012) Ататурк, турскиот јазик и алфабетската реформа. Годишен зборник 2012 - Филолошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 3. pp. 167-173. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
2012-УГД-ЗБОРНИК.pdf

Download (690Kb) | Preview

Abstract

Многу малку лидери во светот, во текот на својот живот, освоиле толку многу победи на бојното поле и во областа на културата. Ататурк со сите свои карактеристики е еден од тие ретки лидери. Тој отвори нови хоризонти на Турција и на турскиот народ со својот систем на размислување, со далекувидоста, навременото мотивирање на околината и поттикнувањето на активност. Ататурк, како мислител, знаеше дека јазикот е еден од основните столбови на националната култура. Затоа ја поттикна јазичната реформа за да гo зближи говорниот и пишаниот јазик, и народниот јазик со јазикот на интелектуалците. Како прва етапа на јазичната реформа на 1. 11. 1928 година се реализира алфабетската реформа со што латинските букви се прифатија со закон. На овој начин алфабетската реформа стана точка на пресврт во историјата на турскиот јазик и култура и за кратко време турскиот со својата мекост и звучност повторно со сета своја убавина излезе на виделина. Клучни зборови: Ататурк, турски јазик, латинска азбука на турскиот јазик, вокали во турскиот јазик, консонанти во турскиот јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Leontik
Date Deposited: 25 Dec 2013 14:52
Last Modified: 25 Dec 2013 14:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8511

Actions (login required)

View Item View Item