Македонскиот корпус на англискиот меѓујазик и неговата примена во лингвистиката и во лингводидактиката

Kusevska, Marija and Mitkovska, Liljana (2013) Македонскиот корпус на англискиот меѓујазик и неговата примена во лингвистиката и во лингводидактиката. Електронските ресурси и филолошките студии. pp. 333-349. ISSN 978-608-234-012-8

[img]
Preview
Text
Извадок.pdf

Download (568Kb) | Preview
Official URL: http://www.flf.ukim.edu.mk/LinkClick.aspx?filetick...

Abstract

Во оваа статија го претставуваме Македонскиот корпус на англискиот меѓујазик (МКАМ). Тој претставува електронска база на текстови пишувани од изучувачи на англискиот јазик во Република Македонија. Создаден е во рамките на проектот Анализа на англискиот меѓујазик од македонски говорители на А1, А2 и Б1 ниво од Заедничката европска референтна рамка за јазиците (ЗЕРР) со посебен осврт на меѓујазичнoто влијание. Целите на проектот се да се опишат карактеристиките на англискиот меѓујазик од македонски говорители. Електронската база е создадена како основа за емпириските истражувања. Во статијата се опишува врз кои принципи се базира електронскиот корпус и какви можности нуди за истражувачите и за наставниците по англиски јазик. Притоа ќе бидат прикажани и некои методи за истражување на меѓујазикот користени во досегашните студии врз материјалот од корпусот. На крајот се разгледуваат можностите за понатамошно дополнување, развивање и усовршување на корпусот. Клучни зборови: електронски корпус, меѓујазик, методи на истражување, меѓујазично влијание, анализа на грешки, контрастивна анализа

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 20 Dec 2013 08:34
Last Modified: 04 Aug 2015 13:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8450

Actions (login required)

View Item View Item