Мултикултурните општества и етничко-културната дистанца

Petrovski, Vlado and Mirascieva, Snezana and Petrova Gjorgjeva, Emilija (2013) Мултикултурните општества и етничко-културната дистанца. Philosophica. pp. 94-96.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_daniela.jakimova_Desktop_TETOVO_Multikulturnite opstestva.pdf

Download (158Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
V.P. konf..pdf

Download (1218Kb) | Preview

Abstract

Денес кога целиот свет претставува едно „глобално село” можеме да констатираме дека многу земји во светот се хетерогени во етничка и културна смисла и се справуваат со ситуација на заедничко живеење на луѓе од различни националности. Проблемите што произлегуваат од мултиетничкиот и мултикултурниот карактер на населението од различни земји во светот се идентификувани различно и се применети различни политики за нивно надминување. Никаде во светот не е пронајдено универзално, применливо и комплетно задоволително решение на проблемите што произлегуваат од овој контекст. Клучни зборови: мултикултуларизам, етничност, култура, културна дистанца

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Vlado Petrovski
Date Deposited: 19 Dec 2013 10:45
Last Modified: 19 Dec 2013 10:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8439

Actions (login required)

View Item View Item