Глобализацијата и нејзиното влијание врз образованието

Koceva, Daniela and Petrovski, Vlado and Mirascieva, Snezana (2014) Глобализацијата и нејзиното влијание врз образованието. Philosophica - International Journal of Social and Human Sciences, 1 (1-2). pp. 128-131. ISSN 1857-8454

[img]
Preview
Text
VP.pdf

Download (1488Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Trud Mirascieva.pdf

Download (315Kb) | Preview

Abstract

Прашањето и анализата на процесот на глобализација преставува една од најактуелните теми во последниве две децении. Таа не е нешто ново, ниту нешто случајно, туку феномен кој има долга генеза. Она што денес се случува е резултат на долгата и фасцинантна еволуција, која не се движела рамномерно и врз чиј тек влијаеле битни моменти кои го менувале нејзиниот тек и интензитет. Со оглед на сложеноста и мултидимензионалноста на овој феномен не постои единствена дефиниција ниту согледување за истата. Поедноставно кажано глобализацијата преставува збир на прекугранични процеси, поттикнати од забрзаниот развој на модерната технологија. Глобализацијата може да се анализира низ призмата на бројни аспекти и подрачја, со оглед на тоа што ги зафати сите сфери на општествено живеење. Во овој труд ќе се задржиме на: анализата на влијанието на глобализација врз процесот на образование, дали и колку процесот на глобализација е присутен во сферата на образованието, дали промените кои ги трпи образованието во светот се присутни и во сферата на македонското образование и други дилеми кои би можеле да произлезат од анализата на овие два процеса. Клучни зборови: глобализација, образование, промени, развој.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Vlado Petrovski
Date Deposited: 18 Dec 2013 13:16
Last Modified: 07 Aug 2015 09:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8431

Actions (login required)

View Item View Item