Femme fatale (семантички импликации)

Nikolovska, Violeta (2013) Femme fatale (семантички импликации). Македонски јазик (64). pp. 75-84. ISSN 0025-1089

[img]
Preview
Text
фам фатал.pdf

Download (281Kb) | Preview

Abstract

Во трудот ќе ја анализираме синтагмата femme fatale од семантички аспект. Анализата ќе ја извршиме врз основа на спроведена анкета меѓу испитаници интелектуалци – универзитетски професори и соработници, како и други научни работници. Во анкетата се бара испитаниците да дадат одговор каква содржина подразбираат под оваа синтагма. Еден од параметрите што ни беа важни во испитувањето е дали испитаникот е маж или жена. Во анализата на резултатите допираме и до некои домени од психологијата на личноста, како што се когнитивниот, социјалниот и културниот домен, пристапите на личноста кон себе, самопотврдувањето и сл. Поради тоа, во објаснувањето на резултатите од истражувањето се послуживме и со некои понови резултати од истражувања на психологијата во овие домени.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 05 Dec 2013 11:30
Last Modified: 05 Dec 2013 11:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8327

Actions (login required)

View Item View Item