Едноставни приказни за обичниот човек

Mladenoski, Ranko (2009) Едноставни приказни за обичниот човек. In: Радован П. Цветковски, Блиску до умот. Матица македонска, Скопје, pp. 302-309. ISBN 978-9989-48-957-0

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium 23 noemvri 2013_Radovan P. Cvetkovski Blisku do umot_Ranko Mladenoski Ednostavni prikazni za obicniot covek.pdf

Download (51Kb) | Preview

Abstract

Овој труд претставува осврт кон книгата „Блиску до умот“ (збирка раскази) од Радован П. Цветковски објавена во 2009 година во Скопје. Во трудот се посочува дека овие раскази на Радован П. Цветковски претставуваат еден реалистичен прозен дискурс во кој доминираат елементите од секојдневниот живот на таканаречениот обичен човек. Оттаму, всушност, доаѓа и народниот или, поточно, колоквијалниот стил во раскажувањето, но со тоа се определени и темите и мотивите што ги среќаваме во овие најнови раскази на Цветковски. Во заклучокот од освртот, пак, се потенцира дека овие раскази се многуслојни, со широк спектар на теми и мотиви, преплавени со богатата македонска народна мудрост.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 02 Dec 2013 11:00
Last Modified: 02 Dec 2013 11:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8262

Actions (login required)

View Item View Item