Наночестички како носачи на лекови

Drakalska, Elena (2012) Наночестички како носачи на лекови. Фармацевтски информатор (31). pp. 39-40. ISSN 1409 - 8784

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_elena.drakalska_Desktop_repozitorium_informator nanocestici.pdf

Download (270Kb) | Preview
Official URL: http://issuu.com/blpetreski/docs/farmacevtski_info...

Abstract

Примената на наночестичките како носачи на лековити супстанци, овозможува нов пристап волекувањето на специфични заболувања, како хипертензија, ревматиден артрит, карцином и астма. Формулацијата на наночестички со инкорпорирана лековита супстанца претставува идеален систем за постигнување на терапевтските ефекти, како резултат на селективниот таргет врз заболените клетки. Големината и површината на наночестичките се најважен фактор з успешна администрација на лекот. Со намалување на големината, површината на наночестичите се зголемува и овозможува врзување за лековитата супстанца и нејзино ослободување на саканото место. Покрај тоа, клучен фактор за нивната ефикасност е и начинот на апликација. Доколку се аплицира орално, веројатноста да стигне до саканото место (туморна клетка, мозок, бели дробови итн.) е многу мала, зашто брзо ќе биде деградирана од страна на гастричните сокови.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elena Drakalska
Date Deposited: 02 Dec 2013 09:22
Last Modified: 07 Apr 2014 12:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8250

Actions (login required)

View Item View Item