Терапија со наночестички како носачи на лекови за третман на гастроинтестинална инфламација

Drakalska, Elena and Angelovska, Bistra (2013) Терапија со наночестички како носачи на лекови за третман на гастроинтестинална инфламација. Фармацевтски информатор (34). pp. 49-50. ISSN 1409 - 8784

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_elena.drakalska_Desktop_информатор поправено.pdf

Download (348Kb) | Preview

Abstract

Најважни проблеми во третманот на Крон – ова болест и улцеративен колит претставуваат: ограничениот пристап на лекот до таргет органот, метаболизмот на прв премин, а со тоа и употребата на поголема доза од соодветниот лек, придружена со несакани ефекти. Токму поради тоа, се дизајнираат наночестички како носачи на лекови до оштетеното ткиво. Наночестичките многу лесно се апсорбираат од имуноповрзаните клетки (макрофаги, дендрити, лимфоцити) на воспалените бариери, што овозможува селективно таргетирање на оштетеното ткиво. Оваа статија е фокусирана на стратегијата за дизајнирање на наноносачи за лекови за третман на улцеративен колитис и Крон – ова болест.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Elena Drakalska
Date Deposited: 02 Dec 2013 09:19
Last Modified: 07 Apr 2014 12:57
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8248

Actions (login required)

View Item View Item