Хакслиевите погледи на литература

Kirova, Snezana (2012) Хакслиевите погледи на литература. Yearbook of the Faculty of Philology, 2012, 3. ISSN 1857-7059

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
Yearbook 713-1055-1-PB.pdf

Download (398Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/71...

Abstract

Олдос Хаксли многу размислувал за литература и тие негови размислувања останале забележани во многу есеи и расфрлани низ неговите романи. Тој сметал дека мнозинството поети не се занимаваат со нови области туку претпочитаат да ја потврдат својата моќ во веќе испитаните области. Доминантни содржини на најголемата поезија се љубов, смрт, природа, религија: „примарни чувства и праизворни лични мистерии“ . Овие нешта за нас се опипливо материјални, што не е случај со апстракции и идеи, барем кај повеќето луѓе. Така доаѓаме до ситуација во која пред поетите лежи цел еден свет кој би можел да биде нивен но тие, од страв или поради недостиг на талент, не го земаат.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: област на поезија, есеј, наука, содржини, идеи
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Snezana Kirova
Date Deposited: 25 Nov 2013 09:44
Last Modified: 25 Nov 2013 09:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8187

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item