Фуриеова трансформација, STFT и Вејвлет трансформација

Veta Buralieva, Jasmina (2011) Фуриеова трансформација, STFT и Вејвлет трансформација. In: Семинар по диференцијални равенки „Струмица 2011", June 2011, Банско, Република Македонија.

[img]
Preview
Text
Споредба на трите трансформации, Банско 2011.pdf

Download (832Kb) | Preview

Abstract

STFT е трансформација на дадена функција со помош на прозорец функција, додека пак вејвлет трансформацијата е трансформација со помош на вејвлет функција. За разлика од временско-фреквенциската анализа каде што како параметри се јавуваат времето и фреквенцијата, во вејвлет теоријата како параметри се јавуваат времето и скалата, па поради тоа таа е позната и како временско-скална анализа.Направена е споредба на Фуриеовата трансформација, STFT и вејвлет трансформацијата над мулти-компонентен сигнал.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Natural sciences > Matematics
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Jasmina Veta Buralieva
Date Deposited: 25 Nov 2013 09:35
Last Modified: 25 Nov 2013 09:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8186

Actions (login required)

View Item View Item