Дијалогизам у роману „Хари Потер и Камен мудрости“

Dimova, Violeta (2013) Дијалогизам у роману „Хари Потер и Камен мудрости“. Detinjstvo. pp. 78-84.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://www.komunikacija.org.rs/komunikacija/casopi...

Abstract

Авторката Џ. К. Роулинг(J. K. Rowling)во првата книга „Хари Потер и Каменот на мудроста“ (од серијалот книги за момчето Хари Потер), создава матрица која станува основа за ткаење на белетристичкиот текст на оваа и на сите наредни книги, на дијалогизмот, како макрокатегорија на интертекстуалноста. Роулинг, воспоставува непосредна комуникација со детето - читател, а средбата меѓу ЈАС - Хари Потер и сличните нему, и ДРУГИОТ - различниот, инаквиот, алтернативниот, ја осмислува како стварност која постои во времето и просторот и околностите во кои ЈАС и ДРУГИОТ постојат различно и разнозначно и заемно делуваат еден на друг.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Violeta Dimova
Date Deposited: 15 Nov 2013 14:59
Last Modified: 15 Nov 2013 14:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8118

Actions (login required)

View Item View Item