Музичката традиција во Коџаџик – колепката на семејството на Ататурк

Islam, Aida and Zelenkovska Leshkova, Stefanija (2013) Музичката традиција во Коџаџик – колепката на семејството на Ататурк. Documentation. Islam & Leshkova-Zelenkovska.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_stefanija.zelenkovsk_Desktop_Muzickata tradicija vo Kodzadzik kolepkata na semejstvoto Ataturk.pdf

Download (2124Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_stefanija.zelenkovsk_Desktop_Naslovna Korica.jpg

Download (2119Kb) | Preview

Abstract

Интересот за проучувањето на музичка традиција на Коџаџик се роди од сознанијата за богато историско минато на местото, спецификите на населението Турците-Јуруци и потеклото на семејните корени на големиот лидер таткото на современа Турција Мустафа Кемал Ататурк. Продлабочувањето во истражуваната материја, во непресушниот извор на фолклорното наследство покажа дека музичката традиција денес, и покрај стеснување на некои делови од музичката практика, аналогно и на музичкиот репертоарот, се уште гордо пркоси на предизвиците на современото живеење. Сево ова произлегува од исконската љубов, почитта и потребата на населението за зачувување на вредностите на наследената традиција како печат на нивниот личен идентитет. Бидејќи, песните се извор и сведоштво, хронолошки сопатник и своевиден креативен документ на повеќе настани што низ векови се создавале или опстоеле меѓу нив.

Item Type: Monograph (Documentation)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Stefanija Leskova Zelenkovska
Date Deposited: 14 Nov 2013 09:40
Last Modified: 14 Nov 2013 09:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8068

Actions (login required)

View Item View Item