Развивање на вештините на читање

Daskalovska, Nina and Ivanovska, Biljana (2013) Развивање на вештините на читање. Годишен зборник 2013 - Филолошки факултет, УГД - Штип (4). ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Развивање на вештините на читање.pdf

Download (240Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/64...

Abstract

Една од целите на наставата по странски јазици е учениците да се оспособат да читаат различни видови на текстови на странскиот јазик, да научат како да го адаптираат стилот на читањето според целите на читањето, да ги применуваат стратегиите за читање, да го збогатуваат знаењето на вокабуларот и структурите на јазикот, да го прошируваат своето општо знаење кое ќе им овозможи полесно интерпретирање на текстовите итн. Но, за да се постигне таа цел, учениците треба да совладаат голем број вештини кои ќе им овозможат да читаат течно и со разбирање. Во овој труд се дава преглед на факорите кои влијаат врз разбирањето на текстовите при читање. Бидејќи вештините на читање се стекнуваат преку читање, се препорачува учениците да почнат да читаат уште од самиот почеток на изучување на странскиот јазик и да стекнат навика за читање која ќе им овозможи да ја подобрат способноста за читање, што од друга страна ќе придонесе за подобро усвојување на јазикот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Nina Daskalovska
Date Deposited: 14 Nov 2013 10:34
Last Modified: 14 Nov 2013 10:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8024

Actions (login required)

View Item View Item