Екстензивното читање во функција на усвојување на вокабуларот на странски јазици

Daskalovska, Nina (2010) Екстензивното читање во функција на усвојување на вокабуларот на странски јазици. Литературен збор (4-6). pp. 153-159. ISSN 0024-4791

[img]
Preview
Text
Екстензивното читање во функција на усвојување на вокабуларот на странските јазици.pdf

Download (168Kb) | Preview

Abstract

Прашањата за усвојувањето на вокабуларот го задржале вниманието на научниците од областа на читањето и на психолозите неколку декади. За првите, овој интерес бил поттикнат од сознанијата дека постои голема корелација помеѓу големината на вокабуларот и разбирањето на текстовите при читањето. Интересот за психолозите потекнува од очигледната улога на вокабуларот во развојот на јазикот и неговата врска со други когнитивни аспекти. Повеќето лингвисти се согласуваат дека за да можат учениците да го подобрат своето знаење за вокабуларот и да изградат вокабулар кој ќе им овозможи да го користат јазикот во реални ситуации, програмите за учење на странските јазици треба да содржат компонента за експлицитно учење на вокабуларот и компонента за екстензивно читање. Во овој труд се дискутира за влијанието на екстензивното читање врз усвојување на вокабуларот на странските јазици.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Nina Daskalovska
Date Deposited: 14 Nov 2013 10:33
Last Modified: 14 Nov 2013 10:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8023

Actions (login required)

View Item View Item