Експлицитно и имплицитно усвојување на странските јазици

Daskalovska, Nina (2011) Експлицитно и имплицитно усвојување на странските јазици. Литературен збор (1-6). pp. 211-223. ISSN 0024-4791

[img]
Preview
Text
Експлицитно и имплицитно усвојување на странските јазици.pdf

Download (255Kb) | Preview

Abstract

Истражувањата за начините на учење на јазиците довеле до дистинкцијата помеѓу експлицитното и имплицитното учење на јазикот. Експлицитното учење е свесна операција каде што лицето обрнува внимание на одредени аспекти на стимулот и поставува и тестира хипотези во потрага по одредена структура, додека имплицитното учење е усвојување на знаење за структурата на комплексен стимул преку процес кој се случува природно и без свесни операции. Во овој труд се дискутира за дистинкцијата помеѓу експлицитното и имплицитното учење на јазикот, нивната поврзаност и импликациите за наставата по странски јазици.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Nina Daskalovska
Date Deposited: 14 Nov 2013 10:32
Last Modified: 14 Nov 2013 10:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8021

Actions (login required)

View Item View Item