Трговија со малолетни лица заради незаконито посвојување

Marolov, Dejan and Ivanova, Elena (2013) Трговија со малолетни лица заради незаконито посвојување. Стручно списание Правник (259). pp. 51-56. ISSN 1409-5238

[img]
Preview
Text
Elena Ivanova & Dejan Marolov - Pravnik.pdf

Download (386Kb) | Preview

Abstract

Тргувањето со деца преку нивно отргање од местото во кое припаѓаат заради нелегално и незаконито засновање посвојување, надвор од сите рамки кои ги одредуваат условите и начините на вршење на истото, прераснува во криминалитет сè поинтересен за сторителите поради енормниот профит. Од друга страна, значи болна реалност на биолошките родители, а глобално - еден сосема нов правец во извршување на делото тргување со лица. Сепак, најголемо зло е објективизирањето на животот на детето преку дрзнување за формирање на негов комерцијален еквивалент.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Elena Ivanova
Date Deposited: 07 Nov 2013 09:09
Last Modified: 07 Nov 2013 09:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7992

Actions (login required)

View Item View Item