Модели на процесот на читање

Daskalovska, Nina (2011) Модели на процесот на читање. Годишен зборник 2011 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 2. pp. 169-179. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Модели на процесот на читање.pdf

Download (280Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/filolosk...

Abstract

За да се објаснат менталните активности вклучени во читањето, истражувачите создале модели на процесот на читање. Во овој труд се дава преглед на моделите на процесот на читање на мајчин јазик кои се најзастапени во литературата за читање на странски јазик и се дискутира за сознанијата кои може да ги дадат во однос на читањето на странски јазик. Тие се поделени во три групи според акцентот што го ставаат на текстуалните фактори (вокабуларот, синтаксата, реторичката структура, содржината) и индивидуалните фактори (општото знаење на читателите, нивните когнитивни вештини, интересите и целите на читањето, стратегиите кои ги користат). Постојат три главни категории на модели на процесот на читање: „bottom-up“ модели, „top-down“ модели и интерактивни модели.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Nina Daskalovska
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:42
Last Modified: 06 Nov 2013 14:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7989

Actions (login required)

View Item View Item