Чекајќи ја егзегезата

Mladenoski, Ranko (2005) Чекајќи ја егзегезата. Современост, Скопје. ISBN 9989-9744-3-8

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium noemvri 2013_Cekajki ja egzegezata_Ranko Mladenoski Cekajki ja egzegezata.pdf

Download (57Kb) | Preview

Abstract

Книгата „Чекајќи ја егзегезата“ е структурирана во три поглавја и тоа „Есеи“, „Интерпретации“ и „Рецензии“. Во делот „Есеи“ се објавуваат три текста што се однесуваат на одделни белешки за толкувањето на литературата, на проблематиката поврзана со терминолошкиот систем во науката за литературата, како и на термините „цитат“, „парафраза“ и „плагијат“. Во делот „Интерпретации“ се нудат практични анализи (толкувања) на поголем број прозни и поетски книжевни дела од македонската литература од бројни автори како што се Димитар Солев, Живко Чинго, Венко Андоновски, Драги Михајловски, Петре Бакевски, Методи Манев, Блаже Конески и други. Во делот „Рецензии“ се даваат бројни осврти за книжевно-историски и книжевно-теориски трудови од современата македонска книжевна продукција од авторите Јасмина Мојсиева–Гушева, Марко Китевски, Радован П. Цветковски, Матеја Матевски, Ратка Андонова, Живко Павлов и други. Книгата „Чекајќи ја егзегезата“ е замислена и конципирана како симбиоза меѓу есејот, стручниот интерпретативен приод и литературно-критичкиот осврт.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 06 Nov 2013 14:20
Last Modified: 06 Nov 2013 14:20
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7972

Actions (login required)

View Item View Item