Стратегиски менаџмент на човечки ресурси во туризмот

Bardarova, Snezana and Jakovlev, Zlatko and Koteski, Cane (2013) Стратегиски менаџмент на човечки ресурси во туризмот. In: Втора меѓународна научна конференција „Современите менаџерски предизвици и организациските науки“, БАС Институтот за менаџмент, 01-03 Nov 2013, Битола.

[img]
Preview
Text
СТРАТЕГИСКИ МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ ВО ТУРИЗМОТ.pdf

Download (331Kb) | Preview

Abstract

Управувањето со човечките ресурси е битен фактор за создавање, одржување, развој и опстанок на фирмата на пазарот. Бизнисот за да успее и да биде конкурентен на пазарот мора да се грижи за своите вработени и да инвестира во нив. Човечкиот капитал е најскапата инвестиција за секое претпријатие. Доколку се сака да се обезбеди профит, добра репутација, посетеност и ефикасност од работењето на субјектите од секторот туризам, нужно е да се посвети внимание и на управувањето со вработените. Стратегискиот менаџмент на човечките ресурси во туризмот всушност подразбира давање на јасни насоки за дејствување на вработените, грижа за вработените, нивна обука, мотивација се со цел да се постигнат стратешките цели на туристичките објекти.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Snezana Bardarova
Date Deposited: 06 Nov 2013 11:36
Last Modified: 04 Aug 2015 09:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7966

Actions (login required)

View Item View Item