Биомеханичките сили врз имплантот – причина за успех или неуспех во остеинтеграцијата - прв дел

Dimova, Cena (2013) Биомеханичките сили врз имплантот – причина за успех или неуспех во остеинтеграцијата - прв дел. Medicus, информативен гласник на јавното здравство – Штип, 8 (18). p. 26. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
БИОМЕХАНИЧКИТЕ СИЛИ ВРЗ ИМПЛАНТОТ - прв дел.pdf - Published Version

Download (208Kb) | Preview

Abstract

Примената на имплантите е се почесто во секојдневната стоматолошка пракса. Американската асоцијација на оралните и максилофацијалнте хирурзи (ААОМС) во нивните стратешки план и програма се повикува на лидерството во денталната имплантологија. Така, до 2007 година беше очекувано дека ќе има „особена предоминација во областа на оралната и максилофацијалната хирургија, вклучувајќи ги дентоалвеоларната и имплантолошката хирургија“, односно денталната имплантолошка хирургија претставува и ќе опстои како есенцијален дел во клинчката практика на оралната и максилофацијалната хирургија. Во последниве педесет години, уште од прелиминарните студии, па сe до денешниве, денталните импланти постануваат метод на избор за повеќето, ако не и за повеќето ситуации при кои постои недостаток на еден или повеке заби. Вградувањето импланти се презентира како прв и дефинитивен избор во рехабилитацијата на парцијалната или комплетната едентација. Така, лидерството во клиничката арена секогаш започнува со визија.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 29 Oct 2013 15:10
Last Modified: 19 Feb 2014 08:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7849

Actions (login required)

View Item View Item