Св. Климент Охридски – апостол на словенското просветно дело

Filov, Kire (2013) Св. Климент Охридски – апостол на словенското просветно дело. Воспитание - списание за образовна теорија и практика, 8. ISSN 1857-5331

[img]
Preview
Text
Списание Воспитание.pdf

Download (1176Kb) | Preview

Abstract

Св. Климент Охридски чудотворец е основоположник на словенската писменост во Македонија. Роден некаде во Македонија (веројатно во Солун или во неговата близина) околу 840 година. Починал на 25 јули 916 година во Охрид. Основач на Охридската книжевна школа или т.н. Прв словенски универзитет. Следбеник и ученик на браќата св. Кирил и Методиј. По мисијата на браќата во Панонија, заедно со другите ученици бил протеран и прибежиште нашол во тогашното кнежевство Бугарија. Од кнезот Борис бил испратен како епископ во областа Кутмичевица, каде што во 886 година ја основал Охридската книжевна школа. Тука развил силна просветно-црковна и културна дејност. Од оваа школа излегле учени свештени лица кои во црквите проповедале на разбирлив словенски јазик. Се смета за автор на познатата кирилица. Во Охрид го изградил познатиот манастир на „Св. Пантелејмон“, каде што во 916 година бил погребан.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Kire Filov
Date Deposited: 28 Oct 2013 14:15
Last Modified: 28 Oct 2013 14:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7819

Actions (login required)

View Item View Item