Современи материјали и техники за канална обтурација

Kovacevska, Ivona (2013) Современи материјали и техники за канална обтурација. In: Современа стоматолошка пракса - меѓународен симпозиум, 19 Oct 2013, Veles, Macedonia.

[img] Slideshow
ВЕЛЕС 19.10.2013.ppsx

Download (24Mb)

Abstract

Тродимензионалната интраканална херметичка обтурација како терминална фаза на секоја ендодонтска терапија според мнозинството ендодонти има клучна улога која го детерминира исходот на каналната терапија. Во предавањето ќе бидат презентирани методологиите и техниките на каналната обтурација, со акцент на современите материјали, но и компаративните можности на постоечките, независно на примарното заболување на пулпата. На што, каде и како во текот на ендодонтската тераписка процедура треба да се обрне внимание е од голема важност за колегите стоматолози со цел да се постигне успешен посттераписки период Ендодонтски третираните заби треба да имаат приближен век на опстанок во оралната средина како и виталните заби.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 28 Oct 2013 11:09
Last Modified: 28 Oct 2013 11:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7804

Actions (login required)

View Item View Item