Преваленција на HBsAg, анти HCV и анти HIV кај болни со хронична бубрежна инсуфициенција на хемодијализа при Клиничка болница во Штип

Kamcev, Nikola and Kamceva, Gordana and Velickova, Nevenka (2013) Преваленција на HBsAg, анти HCV и анти HIV кај болни со хронична бубрежна инсуфициенција на хемодијализа при Клиничка болница во Штип. In: Октомвриски средби во организација на Универзитетска клиничка лабораторија, 03-06 Oct 2013, Струга.

[img]
Preview
Image
Преваленција на HBsAg, ANTI HCV и ANTI HIV.jpg

Download (505Kb) | Preview

Abstract

Вовед: Хемодијализата претставува неопходен и редовен доживотен тертман за пациентите со хронична бубрежна болест во терминална фаза кои немаат можност за трансплантација. Покрај несомнениот бенефит од третманот со хемодијализа кај оваа група на болни, евидентен е ризикот од инфекција со вирусите на hepatitis B, C и HIV која од своја страна доведува до оштетување на црниот дроб.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 25 Oct 2013 12:14
Last Modified: 25 Oct 2013 12:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7779

Actions (login required)

View Item View Item