Слив на Црна Река – географско картографско моделирање, диференцијација и функционален развој на одделните регионални целини

Koteski, Cane (2010) Слив на Црна Река – географско картографско моделирање, диференцијација и функционален развој на одделните регионални целини. PhD thesis, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје.

[img]
Preview
Text
_4D6963726F736F667420576F7264202D20C4CECAD2CED0D1CAC020C4C8D1C5D0D2C0D6C8A3C020C0D4D2CED0C5C7C8CCC5_.pdf

Download (705Kb) | Preview

Abstract

Главната поента на докторската дисертација е да се обработи и претстави сливот на Црна Река, кој се протега на териториите од две држави Република Македонија и Република Грција, преку географско картографско моделирање т.е преку тематски карти да се изврши картографско-географска анализа и регионализација за подрачјeто на сливот на Црна Река и неговата диференцијација на котлини т.е. региони и функционалниот развој на одделните регионални целини. Во контекст на докторската дисертација за сливот на Црна Река обработени се целите на проучувањето, картографските методи и картографските аспекти како и географските елементи. Географските елементи се преставени картографски во докторската дисертација во која се наоѓаат поголем број на тематски карти како и примена на различни картографски методи и врз основа на картографска анализа утврден е најсоодветниот метод.

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Cane Koteski
Date Deposited: 25 Oct 2013 12:09
Last Modified: 25 Oct 2013 12:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7777

Actions (login required)

View Item View Item