Антибактериски ефект на Nd: YAG ласер кај инфицирани коренски канали

Popovska, Lidija and Karanfilovik, Violeta and Zarkova, Julija and Aleksona, Pavlina (2012) Антибактериски ефект на Nd: YAG ласер кај инфицирани коренски канали. In: 6-ти Конгрес на стоматолозите од Македонија со меѓународно учество, 24-27 May 2012, Ohrid, R. Macedonia.

[img] Text
kniga_na_apstrakti_vi_kongres_msd_2012

Download (16Kb)
[img]
Preview
Text
охрид 2012.pdf

Download (1261Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
YAG LASER.pdf

Download (113Kb) | Preview
Official URL: http://issuu.com/lakibisi/docs/kniga_na_apstrakti_...

Abstract

Главната цел на ендодонтскиот третмен е постигнување на целосна елиминација набактериите од коренско-каналниот систем. Меѓу другото, со употребата на ласеротво ендодонтската терапија се очекува да се потпомогне антимикробниот ефект наконвенционалниот третман.Целта на ова испитување беше да се споредат антимикробниот ефект кој се постигнувасо Nd:YAG ласерот и антимикробниот ефект на 2,5% натриум хипохлорид (NaOCl) кајинфицирани коренски канали.Материјали и методи:материјалот за ова испитување беше добиен од заби на пациенти со инфицирани коренскиканали, но без периапикални промени. Вкупно беа третирани триесет еднокорени заби,поделени во две групи. Кај првата група обработката на коренските канали ја комбиниравмесо иригација со 2,5% натриум хипохлорит. Во втората група обработката беше направена наистиот начин, но иригацијата ја вршевме со физиолошки раствор, а на крај стерилизацијатана каналот ја завршивме со ласер. Коренските канали ги промивавме со физиолошкираствор и ги затворавме со стерилно памучно тампонче и привремено полнење, апациентите ги закажувавме по 24 часа. Од секој канал беа земени по два бриса- предзапочнување и 24 часа по завршување на инструментацијата. Микробиолошките анализибеа направени на Институтот за микробиологија при Медицинскиот факултет во Скопје.Резултатите иако добиените резултати покажаа дека 2,5% натриум хипохлоритима поефикасно антимикробно дејство од ласерот, разликата не беше сигнификантна (p >0.05%),а и во двете групи се забележа значајна редукција на бактериите, како во бројот напреостанатите бактериски видови, така и во квантитетот во двете испитувани групи, особенокај стриктно анаеробните видови.Заклучок:и кај двете испитувани групи добивме слични резултати, но употребата на иригансотили ласерот не доведуваат до целосна елиминација на виталните микроорганизми одинфицираните коренски канали.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Julija Zarkova Atanasova
Date Deposited: 07 Jul 2014 12:35
Last Modified: 06 Aug 2015 09:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7736

Actions (login required)

View Item View Item