Миофацијален болен дисфункционален синдром

Zlatanovska, Katerina and Radeska, Ana and Zarkova, Julija (2012) Миофацијален болен дисфункционален синдром. Medicus, информативен гласник на јавното здравство – Штип, 3 (15). pp. 27-28. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
3.МИОФАЦИЈАЛЕН БОЛЕН ДИСФУНКЦИОНАЛЕН СИНДРОМ.pdf

Download (272Kb) | Preview

Abstract

Миофацијален болен дисфункционален синдром (МБДС) е функционална миоартропатија и спаѓа во најчестите заболувања на стоматогнатниот систем. После кариесот, неговите компликации и пародонтопатиите, МБДС денес зазема трето место помеѓу заболувањата на забите, устата и вилиците. Имајќи во предвид дека постојат повеќе поливалентни етиолошки фактори кои можат да доведат до функционални миоартропатии, постојат и повеќе синоними кои денес се во употреба: Костеренов синдром, орофацијална дискинезија, МБДС. Има се поголем број на автори кои и сублуксацијата на долновиличниот зглоб ја вбројуваат во оваа група на функционални миоартропатии. Со цел да се постави дијагноза, неопходно е да се земат детални анамнестички податоци, особено бидејќи во етиологијата на МБДС психичките причини играат многу често одлучувачка улога. Освен нив, зголемен тонус на мускулите може да настане и поради хиперактивност на стоматогнатниот систем, како и парафункции: стискање, шкрипење со заби, често заземање на ексцентрична оклузија, вовлекување на горна и долна усна помеѓу забите, притисок со јазикот на фронталните заби, вовлекување на долната вилица, мотерен тик, стискање на заби при стрес. Овие моторни реакции се несвесни и доколку поминат во навика, да се изведуваат често дење или ноќе, преминуваат во парафункции, што е и најчеста причина за МБДС

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Julija Zarkova Atanasova
Date Deposited: 29 Oct 2013 09:06
Last Modified: 06 Aug 2015 09:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7727

Actions (login required)

View Item View Item