Современ метод при изборот на боја во стоматологијата

Zarkova, Julija (2012) Современ метод при изборот на боја во стоматологијата. In: Научно - стручен собир Факултет за медицински науки, 21 Dec 2012, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Abstracts FMN UGD 2012.pdf

Download (959Kb) | Preview

Abstract

Евалуацијата на бојата во стоматологијата се врши со визуелни и инструментални методи. Визуелните се субјективни и само квалитатвино ја изразуваат бојата на тој начин што визуелно ја споредуваме нијансата на забот со одредени стандарди за бои т.н. клучеви за бои. Кај инструменталните користиме разни видови апарати (колориметри, спектрорадиометри, спектрофотометри и дигитални камери) кои се многу попрецизни од човечкото око, пообјективни и притоа можат квантитативно да ги изразат добиените податоци. Целта на овој труд е да се прикаже современо клиничко одредување на бојата на забите со спектрофотометар, грешките кои можеме да ги направиме при употребата и да го објасниме значењето на вредностите E и L.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Julija Zarkova Atanasova
Date Deposited: 24 Oct 2013 09:30
Last Modified: 24 Oct 2013 09:30
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7716

Actions (login required)

View Item View Item