Атипична одонталгија(фантомска забоболка)

Zarkova, Julija and Zlatanovska, Katerina and Radeska, Ana (2012) Атипична одонталгија(фантомска забоболка). Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип (15). pp. 28-29. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
2.Aтипична одонталгија фантомска забоболка.pdf

Download (570Kb) | Preview

Abstract

Атипичната одонталгија или фантомската забоболка се дефинира како силна пулсирачка болка локализирана на забите и нивната околина, без присуство на никаква патологија и без радиографски промени на истите. Всушност станува збор на неуропатска, непрекината и постојана болка, со промени во интензитетот, која за време на спиење исчезнува. Причината поради која настанува може да биде идиопатска, психогена, неурогена или во најголем дел од случаите поради постоперативна деаференцијација на нервните завршетоци на тригеминалниот нерв, како на пример при ендодонтски третман , обработка на пародонтални џебови, екстаркција или апикотомија. Други фактори кои можат да доведат до предизвикување на атипичната одонталгија се постхерпетичните промени , тумори ,трауми или исхемии во ЦНС.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Julija Zarkova Atanasova
Date Deposited: 24 Oct 2013 14:00
Last Modified: 06 Aug 2015 10:49
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7715

Actions (login required)

View Item View Item