Нумеричка анализа и симулација на преминување на возило преку вертикална препрека на пат

Nikolov, Elenior and Dimitrovski, Dame and Gelev, Saso (2013) Нумеричка анализа и симулација на преминување на возило преку вертикална препрека на пат. In: XI Меѓународна конференција ЕТАИ 2013, 26-28 Sept 2013, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text
A2-3.pdf

Download (1684Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд е извршена нумеричка анализа и симулација на преминување на различни класи на возила преку вертикални препреки на патот, а резултатите се добиени и реализирани во програма на SIMULINK. За вертикални препреки се земени во предвид за моделирање, вештачки вертикални препреки, т.н. „легнати полицајци“, како извор на вибрации кои делува на системот на потпирање на возилата. При моделирање на пасивниот систем на потпирање користени се четвртински и целосен модел на возилото. Во случај на полуактивниот модел на системот на потпирање користен е Skyhook управувач. Клучни зборови: динамика на возило, вертикална препрека, нумеричка симулација

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 22 Oct 2013 18:22
Last Modified: 22 Oct 2013 18:22
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7692

Actions (login required)

View Item View Item