Selective pelvic lymphadenectomy in patients with endometrial carcinoma - Селективна пелвична лимфаденектомија кај пациентки со ендометријален карцином

Kiproska, Gordana and Dimitrov, Gligor and Janevska, Vesna and Sterjovska-Aleksovska, Andrijana (2013) Selective pelvic lymphadenectomy in patients with endometrial carcinoma - Селективна пелвична лимфаденектомија кај пациентки со ендометријален карцином. 3rd Congress of Gynecologists and Obstetricians of Macedonia with International Participation-Book of lectures and abstracts, Ohrid, 2013. ISSN 978-9989-37-028-1

[img]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_andrijana.sterjovska_Desktop_3 Kongres_Selective pelvic lymphadenectomy - OG 1.pdf

Download (3369Kb) | Preview
Official URL: http://www.agom-obgyn.org.mk/index.php?&lang=en

Abstract

Вовед: Кај ендометријалниот карцином, лимфонодалните метастази се еден од најважните прогностички фактори за рекуренца или смртност. Во голем број студии и протоколи лимфаденектомијата се препорачува како стандардна процедура, иако има ретки студии каде стои дека нејзиниот бенефит е нејасен. И терапискиот бенефит исто така сеуште е нејасен, но главната цел на селективната пелвична лимфаденектомија е предикција на прогнозата и адекватна постоперативна терапија. Кај пациентки со негативни лимфни јазли има можност за минимизирање на адјувантната терапија и избегнување на долготрајните несакани ефекти од неа, додека пак идентификацијата на позитивни лимфни јазли ги детерминира пациентките кај кои се ординира уште поагресивна адјувантна терапија.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: endometrial carcinoma, selective pelvic lymphadenectomy, adjuvant therapy
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Andrijana Sterjovska Aleksovska
Date Deposited: 24 Oct 2013 14:27
Last Modified: 24 Oct 2013 14:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7671

Actions (login required)

View Item View Item