Застапеност на анемијата кај бремените жени во општина Кочани во периодот 2011-2012 год.

Panova, Gordana and Panova, Blagica and Sterjovska-Aleksovska, Andrijana and Sumanov, Gorgi (2013) Застапеност на анемијата кај бремените жени во општина Кочани во периодот 2011-2012 год. 3rd Congress of Gynecologists and Obstetricians of Macedonia with International Participation-Book of Lectures and Abstracts. ISSN 978-9989-37-028-1

[img]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_andrijana.sterjovska_Desktop_3 Kongres_Anemia in pregnancy - PE 39.pdf

Download (3247Kb) | Preview
Official URL: http://www.agom-obgyn.org.mk/index.php?&lang=en

Abstract

Вовед: Анемијата е многу честа појава кај бремената жена. Во бременоста може да се јават разни видови анемии, но најчеста е феро-дефицитната. Цел и методи: Скринингот и дијагнозата на анемиите врз основа на клиничко-лабораториско испитување на крвта се многу важни за третман на анемијата во бременост поради правилен интраутерин развој на плодот, крвозагуба при породувањето, правилен натамошен раст и развој на новороденото и здравјето на мајката. Лабораториски дијагностички процедури се неопходни за откривање на анемијата и нејзина категоризација. Комплетна крвна слика, серумско железо, TIBC и феритин се основни клинички лабораториски параметри кои обезбедуваат информации за состојбата на хемоглобинот/ железото во телото на мајката и можното присуство на анемија.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: анемија во бременост, комплетна крвна слика, пренатален скрининг
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Andrijana Sterjovska Aleksovska
Date Deposited: 07 Oct 2013 07:46
Last Modified: 24 Oct 2013 14:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7658

Actions (login required)

View Item View Item