Спојување и раздвојување на постапката како претпоставки за успешно раководење со постапката

Nanev, Lazar (2007) Спојување и раздвојување на постапката како претпоставки за успешно раководење со постапката. Здружение за кривично право и криминологија на Македонија, 2 (1). pp. 203-215. ISSN 1409-5327

[img]
Preview
Text
nanev 2-2007.pdf

Download (477Kb) | Preview

Abstract

Спојувањето и рздвојувањето на постапката е една од суштинските претпоставки не само за одредување на стварната и месната надлежност, но и за надлежноста која настанува поради меѓусебната поврзаност на кривичните дела (конекситет). Како судија особено ме радува што спојувањето и раздвојувањето на кривичната постапка има едно суштинско занчење кое би го карактеризирал како умешност за ,,раководење-менаџирање со постапката,, особено во сложените кривични предмети каде се појавуваат голем број на сторители на кривични дела, со повеќе сторени кривични дела. Судењето во разумен рок е еден од основните принципи на кој се темели судскиот систем во РМ, а ажурноста на постапките многу често зависи токму од успеШното раководење на судијата со кривичниот предмет, од имплементацијата на одредби кои ги пропиШува ЗКП, од неговата енергичност и способност во текот на постапката да се справи со сите предлози и ситуации кои се наметнуваат од страна на обвинетите и нивните бранители.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Lazar Nanev
Date Deposited: 04 Oct 2013 13:24
Last Modified: 04 Oct 2013 13:24
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7654

Actions (login required)

View Item View Item