Теорија на оптимизација и примена

Gelova, Elena and Donev, Aleksandar (2011) Теорија на оптимизација и примена. Зборник на трудови „Природни ресурси и технологии" на Факултет за природни и технички науки, 5 (5). ISSN 185-6966

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_elena.gelova_Desktop_Теорија на оптимизација.pdf

Download (323Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд се прикажани основните карактеристики на оптимизацијата и поделбата на проблемите поврзани со оптимизацијата, а пред се со нелинеарното програмирање како област која се изучува под оптимизацијата. Големата важност на нелинераното програмирање, а со тоа и на оптимизацијата придонело нивната примена да биде голема во решавањето на голем број математички проблеми поврзани со наоѓање на максимално или минимално решение. Оптимизацијата наоѓа примена во производството, инвестициите, транспортот, финансиите, прехраната, итн. Во овој труд ќе биде спомнат нелинеарниот транспортен проблем како проблем присутен во секојдневието чие решение е тесно поврзано со оптимизацијата .

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Matematics
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Elena Gelova
Date Deposited: 30 Sep 2013 07:57
Last Modified: 03 Oct 2013 08:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7576

Actions (login required)

View Item View Item