Специфики на комплексната постапка за обработка на буква

Kitanova, Irena (2013) Специфики на комплексната постапка за обработка на буква. Меѓународен дијалог: Исток - запад (култура, славјанство и економија). pp. 81-86. ISSN 978-608-4689-04-1

[img]
Preview
Text
ZBORNIK 4 - 2013-15-04 (1).pdf

Download (7Mb) | Preview

Abstract

Учењето со примена на комплексна постапка има, пред сè, одлики на современо организиран наставен процес, кој во потполност е свртен кон ученикот и го става во активен однос за усвојување на почетната писменост, што е претпоставка за успешно реализирање на сите воспитно-образовни задачи. Посебните вредности на оваа постапка се огледаат во следново: - во голем степен е изразена рационализацијата и индивидуализацијата на наставата; - се обезбедува напредување на ученикот со индивидуално темпо, зависно од сопствените способности и претходните знаења на ученикот; - го оспособува ученикот за самостојна работа, самостојно учење, собирање, средување и наоѓање нов материјал на адекватно поставените барања; - придонесува за подготовка на учениците за перманентно образование и самообразование и стекнување на култура на работа; - со негова примена се поттикнува побрз развој на интелектуалните способности на ученикот, посебно на логичкото мислење.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Irena Kitanova
Date Deposited: 24 Sep 2013 12:04
Last Modified: 24 Sep 2013 12:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7545

Actions (login required)

View Item View Item