Стекнување прагматичка компетенција

Kusevska, Marija (2013) Стекнување прагматичка компетенција. Годишен зборник на Филолошки факултет, 4 (4). ISSN 1857-8667

[img]
Preview
Text
Стекнување прагматичка компетенција.pdf

Download (348Kb) | Preview

Abstract

Крајна цел на учењето странски јазик е оспособување на изучувачите да комуницираат на јазикот којшто го изучуваат. За да бидат успешни во комуникацијата, тие треба да ги научат прагматичките принципи на јазикот-цел, т.е. да стекнат прагматичка компетенција. Во оваа стаија се дава преглед на елементите потребни за стекнување прагматичка компетенција во усната комуникација. Посебно внимание се обрнува на говорните чинови, стратегиите на говорните чинови и принципите на учтивост. Стекнувањето прагматичка компетенција има централно место и во Заедничката европска рамка на референтни нивоа (ЗЕРР) којашто ја состави Советот на Европа како поддршка на неговата јазична политика. Затоа се дава преглед и на елементите на прагматичката компетенција наведени во овој документ. Клучни зборови: прагматичка компетенција, говорни чинови, стратегии на говорните чинови, учтивост, ЗЕРР

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 24 Sep 2013 09:53
Last Modified: 24 Sep 2013 09:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7538

Actions (login required)

View Item View Item