Приватноста versus Безбедноста во размената на податоци во кривичните предмети во ЕУ

Kosevaliska, Olga (2013) Приватноста versus Безбедноста во размената на податоци во кривичните предмети во ЕУ. PhD thesis, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје, Правен факултет „Јустинијан Први“.

[img]
Preview
Text
Приказ на дисертацијата Олга Кошевалиска.pdf

Download (914Kb) | Preview

Abstract

Основна цел на оваа дисертација е да докаже дека во услови на закана за националната безбедност во ЕУ, а оттука и во Македонија, кога е неопходно, легитимно е да се „жртвуваат“ основните човекови права – правото на приватност и правото на заштита на лични податоци. Со цел да се осигури приватноста и заштитата на лични податоци, важно е правилно да се разбере идејата за урамнотежување на индивидуалните права наспроти националниот интерес. Минимизирањето на ограничувањето на правото на заштитата на лични податоци е од особена важност. Случаите кога се ограничува ова право мора да бидат рестриктивно определени и да се применуваат само во случаи на сигурен резултат. Во тезата е дадено решението на овој проблем. Датабазите и системите за собирање, обработка и пренос на податоци да бидат поставени така што и покрај минимално повредување на правото на заштита на лични податоци да даваат максимални резултати. Тоа би значело дека методите што ги применуваат би требало да бидат минимално инвазивни; Понатаму, секоја од државите треба да обезбедува заштитата на личните податоци на национално ниво а ЕУ да го обезбеди ова на супранационално ниво; Правото на заштита на лични податоци е право кое ја овозможува приватноста и сувереноста на поединецот.

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Olga Gurkova
Date Deposited: 24 Sep 2013 09:51
Last Modified: 25 Jun 2015 11:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7529

Actions (login required)

View Item View Item