Симулациски модел на системот за рано предупредување кај ракетните системи за ПВО

Gelev, Saso and Deskovski, Stojce and Gacovski, Zoran (2005) Симулациски модел на системот за рано предупредување кај ракетните системи за ПВО. In: VII Национална конференција со меѓународно учество ЕТАИ 2005, 21-24 Sept 2005, Охрид, Република Македонија.

[img]
Preview
Text
A4-4 GELEV SASO ETAI2005.pdf

Download (1032Kb) | Preview

Abstract

Во трудот се презентира симулациски модел на системот за рано предупредување кај ракетните системи за ПВО. Проблемот на гаѓање воздушни цели претставува доста сложена задача која во секој конкретен ракетен систем за ПВО ја решава системот за управување со огнот. За да може системот за управување на огнот на време и квалитетно да ги одработи своите функции потребно е навремено сигнализирањеизвестување за опасноста која доаѓа до единиците. Таа задача-функција ја извршува системот за рано предупредување. Од квалитетот и брзината на извршените задачи на системот за рано предупредување зависи дали ракетниот систем ќе биде во состојба квалитетно да ја изврши својата задача, односно да ја уништи целта. Во трудот е разработен алгоритам кој врз основа на проценката ситуацијата во воздушниот простор врши распределба на целите по ракетните системи. Симулацискиот модел е изведен во МАТЛАБ., Во трудот е прво објаснет општо системот за противвоздушна одбрана, а потоа е даден детален опис на системот за рано предупредување. Во понатамошниот дел е разработен алгоритмот со фуззѕ логиц . На крајот е дадено објаснување на добиените резултати. Целта на изработка на овој труд е во тоа да се изврши автоматизација и намали времето на тревожење на ракетните системи поради настанатата ситуација во воздушниот простор, бидејќи тревожењето на ракетните системи би се извршувало автоматски без учество на човечкиот фактор, во истиот момент, без каснење.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: ракетен систем, противвоздушна одбрана, рано предупредување, симулациски модел, систем на управување со оган, симулациски модел, самоводење, водење и управување.
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 23 Sep 2013 08:51
Last Modified: 23 Sep 2013 08:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7505

Actions (login required)

View Item View Item