Примена на фази логика во системот за уптавување со огнот кај РСПВО

Gelev, Saso and Gacovski, Zoran and Deskovski, Stojce and Dimirovski, Georgi (2007) Примена на фази логика во системот за уптавување со огнот кај РСПВО. In: 8та национална конференција со меѓународно учество ЕТАИ 2007, 19-21 Sept 2007, Охрид, Република Македонија.

[img]
Preview
Text
A41.pdf

Download (112Kb) | Preview

Abstract

Одбраната од модерните нападноофанзивни средства од воздушниот простор, бара примена на најефикасна и најсовремена тактика и технологија. Проблемот на гаѓање цели во воздушниот простор е решен со примена на најприкладен систем за управување со огнот, и последниот развој се темели на примена на интелигентни модели и техники. Во овој труд, применет е еден систем на фази логичка база на знаење во системот за управување со огнот кај ракетните системи за противвоздуш на одбрана. Целта на овој труд е да се зголеми квалитетот на системот на процесот на водење со минимален број на мерења, и да се искористат резултатите за модификација на постоечките системи за противвоздушна одбрана, кои ги поседува нашата армија (Стрела 10). Новината е во тоа што се дефинирани фази логички варијабли и тоа: брзината на приближ ување на ракетата и целта дрф и аголот на претекнување кој се зазема на лансирната рампа ксиф. Оваа фази логички базирана техника ја редуцира потребата за одредување на овие параметри, најчесто пресметани со претходна естимација, и се користат во законот за самоводење на ракетата. Ова е развиено со примена на Фази тулбоксот во матлаб. Симулацискиот модел во вертикална рамнина е изведен користејќи ја Матлаб/Симулинк платформата.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Систем за противвоздушна одбрана, агол на претекнување, фази логика,самоводење, ракета, режим на доаѓање заминување.
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Saso Gelev
Date Deposited: 23 Sep 2013 08:47
Last Modified: 23 Sep 2013 08:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7503

Actions (login required)

View Item View Item