Потреба од примарна реанимација кај доносени новородени деца

Zisovska, Elizabeta and Sterjovska-Aleksovska, Andrijana and Dimitrovska Ivanova, Marija (2012) Потреба од примарна реанимација кај доносени новородени деца. In: Стручно-научен симпозиум Факултет за медицински науки, 20 Dec 2012, Унивезитет Гоце Делчев - Штип. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
FMN UGD.pdf

Download (510Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ПОТРЕБА ОД ПРИМАРНА РЕАНИМАЦИЈА КАЈ ДОНОСЕНИ НОВОРОДЕНИ ДЕЦА.pdf

Download (297Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Реанимација.pdf

Download (3468Kb) | Preview

Abstract

Повисокиот процент на деца кои бараа примарна реанимација се објаснува со нивото на здравствена заштита што го пружа Клиниката, каде се транспортираат со „transport in utero“ бремени жени со висок ризик. Во секое породилиште, а особено во едукативна установа, мора континуирано да се одвива процес на едукација за совладување на реанимационите вештини, бидејќи во околу 50% од случаите не може да се предвиди потребата од примарна реанимација. Имајќи предвид дека голем број раѓања има и во останатите породилишта, неопходно е спроведување на континуирана медицинска едукација на целиот персонал кој работи со родилките и новородените деца, за да се одржи потребното ниво на вештини, неопходни како за преживување на новородените деца, така и за минимизирање на ризикот од неповолен психомоторен развој.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Dimitrovska
Date Deposited: 11 Jun 2014 12:40
Last Modified: 07 Aug 2015 11:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7452

Actions (login required)

View Item View Item