Примена на повеќекритериумската оптимизација за решавање на проблеми во рударството

Mijalkovski, Stojance and Doneva, Blagica and Stefanovska Karanakova, Radmila and Zendelska, Afrodita and Mitev, Trajce (2009) Примена на повеќекритериумската оптимизација за решавање на проблеми во рударството. Трето стручно советување „Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини", СРГИМ. pp. 146-153.

[img]
Preview
Text
5_Podeks_Kamenica.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Во овој труд е дадена кратка анализа на поврќекритериумска оптимизација, која што наоѓа примена ви рударството при решавање на одредени проблеми. Повеќекритериумското одлучување може да се применува при оптимален избор на рударска откопна метода, при оптимален избор на транспортно средство итн. При примена на повеќекритериумско одлучување се земаат во предвид поголем број на критериуми, според кои што ќе се врши избор на најоптимална алтернатива.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Trajce Mitev
Date Deposited: 17 Sep 2013 11:28
Last Modified: 16 Oct 2014 12:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/7429

Actions (login required)

View Item View Item